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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  13/09/2023
Data da última atualização:  29/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PIAN, L. B.; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L. L.; JESUS, M. S. C. de; BARBOSA JUNIOR, J.; ARAUJO, E. da S.
Afiliação:  LIVIA BISCHOF PIAN, Association SFCOLAB - Collaborative Laboratory for Digital Innovation in Agriculture, Torres Vedras, Portugal; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RICARDO LUIS LOURO BERBARA, UFRRJ; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; JOSÉ BARBOSA JUNIOR, UFRRJ; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB.
Título:  Characterization, nitrogen availability, and agronomic efficiency of fermented composts in organic vegetable production.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Organic Agriculture, v. 13, p. 461-481, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13165-023-00439-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Fermented composts obtained from a mixture of raw materials and a microbial inoculant, known as ?bokashi,? are alternatives used by many farmers worldwide. We evaluated the chemical composition, fermentation pathways, N availability, and agronomic efficiency of fermented compost obtained from different plant-based raw materials. The standard compost formulation composition was 60% wheat bran and 40% castor bean bran; this formulation gradually replaced wheat bran by the coffee husk, brewery residue, and elephant grass bran, and leguminous bran replaced castor bean bran. Incubation tests evaluated nutrient content (C, N, P, K, Ca, Mg), pH, electrical conductivity, and fermentation pathways (by the organic acids lactic, acetic, propanoic, butyric, and ethanol). A bioassay in greenhouse conditions accessed N availability. Additionally, a field experiment evaluated the agronomic efficiency of 5 formulations and 4 doses (0 to 400 kg N ha?1) in successive vegetable production. The formulations with a balanced C/N ratio could combine desirable fermentative and nutritional characteristics with good N availability and plant growth. Some formulations drastically changed the compost characteristics, especially the complete replacement of wheat bran for coffee husk and elephant grass, which presented undesirable fermentation pathways. Leguminous bran maintained the fermentative quality and increased the soil?s biological activity but decreased the nutrient content, N availability, and v... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bokashi; Effective microorganism; Fermentation pathways.
Thesagro:  Fermentação; Fertilizante; Solo.
Thesaurus Nal:  Fermentation; Organic fertilizers; Soil quality.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB42183 - 1UPCAP - DD
CTAA15548 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSTUHL, C.; CICERO, L.; SICINSKI, J.; TEAL, P.; LAPOINTE, S.; PARANHOS, B. A. J.; ALUJA, M. Longevity of multiple species of tephritid (Diptera) fruit fly parasitoids (Hymenoptera: Braconidae: Opiinae) provided exotic and sympatric-fruit based diets. Journal of Insect Physiology, v. 57, n. 11, p. 1463-1470, nov. 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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2.Imagem marcado/desmarcadoWYCKHUYS, K. A.; AKUTSE, K. S.; AMALIN, D. M.; ARAJ, S.-E.; BARRERA, G.; BELTRAN, M. J. B.; FEKIH, I. B.; CALATAYUD, P.; CICERO, L.; COKOLA, M. C.; COLMENAREZ, Y. C.; DESSAUVAGES, K.; DUBOIS, T.; DUROCHER-GRANGER, L.; ESPINEL, C.; FALLET, P.; FERNÁNDEZ-TRIANA, J. L.; FRANCIS, F.; GÓMEZ, J.; HADDI, K.; HARRISON, R. D.; HASEEB, M.; IWANICKI, N. S.; JABER, L. R.; KHAMIS, F. M.; LEGASPI, J. C.; LOMELI-FLORES, R. J.; LOPES, R. B.; LYU, B.; MONTOYA-LERMA, J.; MONTECALVO, M. P.; POLASZEK, A.; NGUYEN, T. D.; NURKOMAR, I.; O'HARA, J. E.; PERIER, J. D.; RAMÍREZ-ROMERO, R.; SÁNCHEZ-GARCÍA, F. J.; ROBINSON-BAKER, A. M.; SILVEIRA, L. C.; SIMEON, L.; SOLTER, L. F.; SANTOS-AMAYA, O. F.; TALAMAS, E. J.; TAVARES, W. de S.; TRABANINO, R.; TURLINGS, T. C.; VALICENTE, F. H.; VÁSQUEZ, C.; WANG, Z.; WENGRAT, A. P.; ZANG, L.-S.; ZHANG, W.; ZIMBA, K. J.; WU, K.; ELKAHKY, M.; HADI, B. A. Global scientific progress and shortfalls in biological control of the fall armyworm Spodoptera frugiperda. Biological Control, v. 191, 105460, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoKENIS, M.; BENELLI, G.; BIONDI, A.; CALATAYUD, P.-A.; DAY, R.; DESNEUX, N.; HARRISON, R. D.; KRITICOS, D.; RWOMUSHANA, I.; BERG, J. V. D.; VERHEGGEN, F.; ZHANG, Y.-J.; AGBOYI, L. K.; AHISSOU, R. B.; BA, M. N.; BERNAL, J.; BUENO, A. de F.; CARRIÈRE, Y.; CARVALHO, G. A.; CHEN, X.-X.; CICERO, L.; PLESSIS, H. du; EARLY, R.; FALLET, P.; FIABOE, K. K. M.; FIRAKE, D. M.; GOERGEN, G.; GROOT, A. T.; GUEDES, R. N. C.; GUPTA, A.; HU, G.; HUANG, FN.; JABER, L. R.; MALO. E. a; MCCARTHY, C. B.; MEAGHER JR, R. L.; MOHAMED, S.; SANCHEZ, D. M.; NAGOSHI, R. N.; NÈGRE, N.; NIASSY, S.; OTA, N.; PALLI, S. R.; PAVELA, R.; RAMIREZ-ROMERO, R.; ROJAS, J. C.; SUBRAMANIAN, S.; TABASHNIK, B. E.; TAY, W. T.; VIRLA, E. G.; WANG, S.; WILLIAMS, T.; ZANG, L.-S.; ZHANG, L.; WU, K. Invasiveness, biology, ecology, and management of the fall armyworm, Spodoptera frugiperda. Entomologia Generalis, v. 43, n. 2, p. 187-241, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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